• header

Historie Aikikai in NL

Van Beljaars tot Dojocho, een reis en transformatie van oud naar nieuw.

Geschiedenis van het het Aikikai Aikido is een lange bewogen periode waarvan de eerste sporen te traceren zijn in 1959 . In 1960 start Beljaars met zijn dojo in Tilburg. Hij geldt als de gangmaker van het Aikido en oprichter van de eerste Nederlandse Aikido bond. Het groter worden van de bond werd gevolgd door een proces van voortschrijdende splitsingen gedurende de hierop volgende decennia. Vriesman zet in 2007 weer een beweging in gang die uiteindelijk leidt tot unificatie, met als gevolg de oprichting van Aikido Nederland. Aikido Nederland verkreeg het directe lidmaatschap van het NOC-NSF in 2009 . Deze gebeurtenis werd bezegeld door de komst van Doshu Moriteru Ueshiba in dat zelfde jaar.

Nu 2019, heet de bond weer Aikido Bond Nederland en verwelkomen we wederom in Almere, 10 jaar later, weer een lid van de Ueshiba familie, ditmaal de Dojocho Mitsuteru Ueshiba, Waka Sensei.

De komst van Dojocho, zal samen vallen met het laten komen van alle nog levende Sensei’s en Shihans welke van betekenis zijn geweest in de geschiedenis van het Aikikai in Nederland en voor dit evenement beschikbaar konden zijn: Kanetsuka Shihan, Goldsbury Sensei, Tissier Shihan, Shimamoto Shihan, Ezra Shihan.

Vanzelfsprekend zullen, als teken van wasdom, de huidige Nederlandse Shihans acte de présence geven: Vriesman Shihan, Ladavas Shihan, Louw Shihan, van Ginkel Shihan en Lagerwaard Shihan.

Het trainingsevenement wordt traditioneel afgerond met een Embukai, waarin naast het Nederlandse jeugdteam en een demo uitgevoerd door Aikidoka’s met een handicap, alle Aikikai secties zich zullen presenteren, te weten;

De Itokan
De Takemusu Aikido Kyokai Nederland
De Aikido Kenshukai Nederland
De Aikido Federatie Nederland
De Bushidojo Nederland
De Yuwakai
De Dutch Aikikai Foundation
De Culturele Aikido Bond Nederland​
De Aikido Shoryukai Nederland
 Ryushinkan Nederland

Al dan niet in combinatie met de vertegenwoordigers van de lijn die ze voor staan. Hieraan voorafgaand is er een gedeelte waarin delegaties van alle in de tijd opgebouwde bevriende buitenlandse federaties, acte de préséance zullen geven. En natuurlijk sluiten we af met de demo door Dojocho.

Nieuws

 • Eerste kaarten verkocht!

  In de eerste week dat de ticketsite online is gekomen zijn al meer dan 50 kaarten verkocht!

  Lees meer
 • Sushi

  Sushi eten nabij Topsportcentrum Almere

  Lees meer
Meer nieuws
 • Patrick Baaijens

  "Ik heb zojuist kaarten gekocht voor hét Aikido event van 2019 in Nederland"

  Patrick Baaijens

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.